Последние новости

ՄԱՍՆԱԳԵՏՆԵՐԸ ՊԱՏՄԵԼ ԵՆ ԴԴՄԻԿԻ ԶԱՐՄԱՆԱԼԻ ԲՈՒԺԻՉ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ՄԱՍԻՆ

«Ռոսպոտրեբնադզոր»-ի՝ ՌԴ Վոլգոգրադի մարզի մասով մասնագետները խորհուրդ են շատ դդմիկ օգտագործել, գրում է ՌԻԱՑ-ը:

Մթերքի 100 գրամը 24-27 կիլոկալորիա է պարունակում։ Դա թույլ է տալիս բանջարեղենը ներառել դիետա պահող մարդկանց սննդակարգում։ Քաշը կորցնելու ևս մի բոնուս բջջանյութն է, այն պարունակվում է ինչպես դդմիկի միջուկի, այնպես էլ կեղևի մեջ։ Հայտնվելով աղեստամոքսային տրակտում՝ մանրաթելը ծավալով մեծանում է՝ հագեցվածության զգացում և հորմոնների արտադրություն առաջացնելով, որոնք նվազեցնում են ախորժակը:

Մանրաթելից բացի, դդմիկը սննդանյութերի բավականին հարուստ հավաքածու է պարունակում: Դրանցից են ճարպային լուծվող A վիտամինները, բետա-կարոտինը, E և K. B խմբի ջրում լուծվող վիտամինները՝ B1, B2, B3 (PP), B4, B5, B6, B9: Ինչպես նաև՝ հակաօքսիդանտ և մեր օրգանիզմի պաշտպան վիտամին C: Իհարկե, այն չի կարող մրցել մասուրի կամ կիտրոնի հետ, բայց 100 գ դդմիկը կարող է ապահովել վիտամին C-ի օրական նորմի մինչև 20 տոկոսը: Դդմիկի սերմերը անփոխարինելի օմեգա-3 ճարպաթթու են պարունակում, որն օրգանիզմ է մնում միայն սննդի հետ: Միկրոտարրերից առանձնահատուկ արժեք ունեն կալիումը, մագնեզիումը, երկաթը և ցինկը։

Կալիումի և մագնեզիումի բարձր պարունակությունը դդմիկը լավ միջոց է դարձնում սրտի և սրտանոթային հիվանդությունների կանխարգելման համար։ Կալիումը կարևոր դեր է խաղում մկանների կծկման, այդ թվում՝ սրտային, մարմնի ջրային բալանսի պահպանման, նյարդային համակարգի աշխատանքի, արյան նորմալ ճնշման և արյան մեջ շաքարի նորմալ մակարդակի պահպանման գործում:

Կալիումի մեկ այլ կարևոր գործառույթը սրտի համար հիմնական սննդանյութի՝ մագնեզիումի կոնցենտրացիայի պահպանումն է։ Կալիումը նորմալացնում է սրտի ռիթմը և կանխում նատրիումի աղերի կուտակումը բջիջներում և անոթներում: Կալիումի և ջրի բարձր պարունակության շնորհիվ դդմիկն օգնում է օրգանիզմից հեռացնել ավելորդ հեղուկը՝ դրանով իսկ նվազեցնելով այտուցները, ինչը նաև հեշտացնում է սրտանոթային համակարգի աշխատանքը։

Բջջանյութի և մագնեզիումի հակաաթերոգեն ազդեցությունը նվազեցնում է սրտանոթային հիվանդությունների զարգացման ռիսկը։

Հում դդմիկն առանձնահատուկ արժեք ունի, քանի որ շատ վիտամիններ և հակաօքսիդանտներ ջերմային մշակման ժամանակ ոչնչացվում են: Հում վիճակում դդմիկը կարելի է օգտագործել, օրինակ, աղցանների կամ բանջարեղենային սմուզիների մեջ։ Ջեռոցը դդմիկի պատրաստման լավագույն միջոցն է:

News.am

    ПОСЛЕДНИЕ ОТ АВТОРА

    • Еврокомиссия продает часть своих помещений в Брюсселе
      2024-04-30 11:30

      Европейская комиссия 29 апреля заключила соглашение с бельгийским суверенным фондом SFPIM о продаже 23 офисных зданий в так называемом Европейском квартале Брюсселя за 900 миллионов евро. Об этом говорится в сообщении Еврокомиссии, передает NEWS.am.

    • В Грузии назвали сроки вступления в Евросоюз
      2024-04-30 11:29

      Грузия в 2030 году присоединится к Евросоюзу. Об этом информирует сайт национального телевидения со ссылкой на основателя и почетного председателя правящей партии «Грузинская мечта» Бидзина Иванишвили, передает Новости-Армения.

    • Карен ИГИТЯН: ЭТО - НЕ ДЕЛИМИТАЦИЯ
      2024-04-30 11:25

      С точки зрения западных стран, все то, что происходит сегодня на границах Армении, является позитивным, поскольку приводит к ослаблению влияния России. Об этом заявил кавказовед Карен Игитян, передает Verelq.am.

    • Обсудят поправки к закону о СМИ
      2024-04-30 09:33

      Постоянная комиссия НС по вопросам науки, образования, культуры, диаспоры, молодежи и спорта инициировала общественное обсуждение предлагаемых изменений в закон "О средствах массовой информации" и Гражданский кодекс РА. Инициатива правительства разработана при участии Министерства юстиции, а также правозащитной общественной организации "Freedom House". Об этом сообщает пресс-служба НС Армении, передает Verelq.am.






    ПОСЛЕДНЕЕ ПО ТЕМЕ