ՄԱՍՆԱԳԵՏՆԵՐԸ ՊԱՏՄԵԼ ԵՆ ԴԴՄԻԿԻ ԶԱՐՄԱՆԱԼԻ ԲՈՒԺԻՉ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ՄԱՍԻՆ
«Ռոսպոտրեբնադզոր»-ի՝ ՌԴ Վոլգոգրադի մարզի մասով մասնագետները խորհուրդ են շատ դդմիկ օգտագործել, գրում է ՌԻԱՑ-ը:
Մթերքի 100 գրամը 24-27 կիլոկալորիա է պարունակում։ Դա թույլ է տալիս բանջարեղենը ներառել դիետա պահող մարդկանց սննդակարգում։ Քաշը կորցնելու ևս մի բոնուս բջջանյութն է, այն պարունակվում է ինչպես դդմիկի միջուկի, այնպես էլ կեղևի մեջ։ Հայտնվելով աղեստամոքսային տրակտում՝ մանրաթելը ծավալով մեծանում է՝ հագեցվածության զգացում և հորմոնների արտադրություն առաջացնելով, որոնք նվազեցնում են ախորժակը:
Մանրաթելից բացի, դդմիկը սննդանյութերի բավականին հարուստ հավաքածու է պարունակում: Դրանցից են ճարպային լուծվող A վիտամինները, բետա-կարոտինը, E և K. B խմբի ջրում լուծվող վիտամինները՝ B1, B2, B3 (PP), B4, B5, B6, B9: Ինչպես նաև՝ հակաօքսիդանտ և մեր օրգանիզմի պաշտպան վիտամին C: Իհարկե, այն չի կարող մրցել մասուրի կամ կիտրոնի հետ, բայց 100 գ դդմիկը կարող է ապահովել վիտամին C-ի օրական նորմի մինչև 20 տոկոսը: Դդմիկի սերմերը անփոխարինելի օմեգա-3 ճարպաթթու են պարունակում, որն օրգանիզմ է մնում միայն սննդի հետ: Միկրոտարրերից առանձնահատուկ արժեք ունեն կալիումը, մագնեզիումը, երկաթը և ցինկը։
Կալիումի և մագնեզիումի բարձր պարունակությունը դդմիկը լավ միջոց է դարձնում սրտի և սրտանոթային հիվանդությունների կանխարգելման համար։ Կալիումը կարևոր դեր է խաղում մկանների կծկման, այդ թվում՝ սրտային, մարմնի ջրային բալանսի պահպանման, նյարդային համակարգի աշխատանքի, արյան նորմալ ճնշման և արյան մեջ շաքարի նորմալ մակարդակի պահպանման գործում:
Կալիումի մեկ այլ կարևոր գործառույթը սրտի համար հիմնական սննդանյութի՝ մագնեզիումի կոնցենտրացիայի պահպանումն է։ Կալիումը նորմալացնում է սրտի ռիթմը և կանխում նատրիումի աղերի կուտակումը բջիջներում և անոթներում: Կալիումի և ջրի բարձր պարունակության շնորհիվ դդմիկն օգնում է օրգանիզմից հեռացնել ավելորդ հեղուկը՝ դրանով իսկ նվազեցնելով այտուցները, ինչը նաև հեշտացնում է սրտանոթային համակարգի աշխատանքը։
Բջջանյութի և մագնեզիումի հակաաթերոգեն ազդեցությունը նվազեցնում է սրտանոթային հիվանդությունների զարգացման ռիսկը։
Հում դդմիկն առանձնահատուկ արժեք ունի, քանի որ շատ վիտամիններ և հակաօքսիդանտներ ջերմային մշակման ժամանակ ոչնչացվում են: Հում վիճակում դդմիկը կարելի է օգտագործել, օրինակ, աղցանների կամ բանջարեղենային սմուզիների մեջ։ Ջեռոցը դդմիկի պատրաստման լավագույն միջոցն է:
ПОСЛЕДНИЕ ОТ АВТОРА
-
2024-04-19 15:02
Армения сама еще не определила зоны своей ответственности, заявил глава МИД РФ Сергей Лавров в пятницу.
-
2024-04-19 14:59
Полиция за три дня акции против принятия закона об иноагентах у парламента в центре Тбилиси задержала 40 нарушителей порядка, пострадали пять полицейских, сообщил глава МВД Грузии Вахтанг Гомелаури.
-
2024-04-19 14:58
Россия продолжает считать Армению союзником, сказал глава МИД РФ Сергей Лавров в интервью радиостанциям "Спутник", "Говорит Москва" и "Комсомольская правда".
-
2024-04-19 14:07
Денежные переводы из Армении в феврале сократились на 24,2%, сократились переводы в Россию, и напротив, увеличились в США.